Întreținerea / curățarea tâmplăriei PVC

Ferestrele și ușile sunt elementele definitorii ale unei locuințe.
Pentru a preîntâmpina deterioararea sau îmbătrânirea prematură a tâmplăriei PVC vă oferim câteva sfaturi esențiale:

– profilele nu trebuie zgâriate și nu trebuie vopsite niciodată. Spălarea lor se va face cu apă și cu detergenți obișnuiți, fără a se folosi substanțe abrazive. Mișcările trebuie să fie ușoare și în lungul profilului. Soluția de curățat trebuie lăsată să acționeze câteva minute, după care se va șterge profilul cu o lavetă umedă. În cazul unui grad mai mare de murdărire, curățarea se va face fie prin repetarea operației descrise anterior, fie prin aplicarea direct pe profil a substanței de curățare și lăsarea acesteia să acționeze un timp mai lung. Trebuie avut în vedere faptul că mișcările circulare de ștergere nu sunt recomandate. Tâmplăria din PVC nu trebuie ștearsă „pe uscat” deoarece, profilele fiind din plastic, se vor electriza și vor favoriza depunerea prafului.

– nu se vor utiliza pentru curățare substanțe pe bază de petrol (benzina, gaz, acetonă, diluant, etc.), substanțe acide, praf de curățat și nu se vor folosi instrumente tăioase sau care pot zgâria profilul, precum bureții de sârmă.

– sticla ferestrei se poate curăța folosind o lavetă moale și soluții adecvate pentru curățarea sticlei, dar nu pe bază de alcool deoarece lasă urme care atrag praful.

– nu folosiți lame sau obiecte ascuțite pentru a curăța sticla deoarece se pot produce zgârieturi permanente care pot duce la spargerea sticlei.

– garniturile trebuie controlate regulat, nu trebuie acoperite cu vopsea, iar curățarea lor se va face o data la 6 luni, fără a folosi substanțe abrazive.

– în cazul renovării clădirilor, elementele de feronerie și garniturile trebuie protejate de acțiunea agresivă a componentelor mortarului (var, ciment, nisip, praf, etc.). În vederea protejării se poate folosi o folie rezistentă din material plastic care să acopere în totalitate elementele de tâmplărie.